Čtvrté křídlo

úterý 16. dubna 2024

Autorka: Rebecca Yarros
Vazba: pevná vazba
Počet stran: 536
Nakladatelství: Fragment, 2024

Čtvrté křídlo je novinkou, kterou určitě nikdo z nás nemohl přehlédnout, objevuje se totiž na každém kroku. Sama jsem na knihu čekala a konečně jsem jí dočetla, zaslouží si tahle knížka takový hype? Pojďme se mrknout na můj názor.

Hlavní hrdinka příběhu, dvacetiletá Violet Sorrengailová se od malička připravuje na dráhu písařky, je velmi chytrá, ale také hodně křehká. V její rodině je výjimkou, protože zbývající členové rodiny jsou dračími jezdci. Když má ale Violet nastoupit do kvadrantu písařů, její matka, která je vedoucí generálkou, jí přikáže studovat na akademii pro dračí jezdce, i přes to, že ví, že Violet v náročné akademii nejspíš zemře.

V Basgiathské akademii studují i potomci vzbouřenců, mezi kterými je Xaden Riorson. Xaden má důvod nesnášet rodinu Sorrengailových a tak se Violet stává snadným terčem jeho odplaty. Aby Violet přežila, musí udělat vše pro to, aby přežila a stala se dračí jezdkyní..

“A dragon without its rider is a tragedy. A rider without their dragon is dead.”  

- Rebecca Yarros, Fourth Wing

Tak tohle byla naprostá pecka, mé dětství byla série Odkaz Dračích jezdců, takže já na dracích vyrostla a miluju je dodnes. Začátek mě trochu nudil, ale cca od té 150. stránky to byla jízda. Co se týče postav, někdy mě Violet štvala, ale za to Xadena jsem si zamilovala od prvního okamžiku. Toho prostě nejde nemilovat. 

Člověk od téhle knížky nemůže čekat kdovíjak složitou fantasy, je to spíš taková oddechovka a za dva dny máte přečteno. Když to shrnu, je to originální YA fantasy, najdete uvnitř super sarkastické draky, skvělé postavy a hot chlápka, kterého by za manžela chtěla každá čtenářka. Už aby byl přeložen druhý díl.

SHRNUTÍ KNIHY: 
• skvělé postavy
• prostředí elitní jezdecké akademie Basgiath
• jednodušší YA příběh
• draci

Anotace: Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.

Hodnocení: ★★★★

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář děkuji! ♥

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS