Se špetkou skořice (Elizabeth Acevedo)

pondělí 18. října 2021

Autor: Elizabeth Acevedo
Vazba: brožovaná 
Počet stran: 336
Nakladatelství: Yoli, 2021

Středoškolačka Emoni se stará o malou dcerku, a i když jí se vším pomáhá milovaná babička, musí ve svém životě činit nejedno těžké rozhodnutí. Jediné místo, kde mohou jít povinnosti stranou, je kuchyně. Emoni má totiž obrovský dar – z každého jídla dokáže vytvořit neuvěřitelnou dobrotu. Chtěla by svého nadání využít a studovat kulinářskou školu, tuší však, že tento sen je příliš vzdálený. Má plnou hlavu povinností, které ji každý den zaměstnávají. Přesto Emoni cítí, že si zaslouží dostat šanci a nechat svůj talent zazářit. 

Dokáže se postavit všem překážkám a jít si za svým?


V první řadě chci poděkovat internetovému knihkupectví MEGAKNIHY.CZ, že mi poskytlo tuto knihu na recenzi.

Hlavní hrdinkou této young adult contemporary knihy je obyčejná sedmnáctiletá dívka Emoni Santiagová, která je v posledním ročníku střední školy a která si toho v životě zažila na svůj věk opravdu hodně. V prváku na střední otěhotněla, má dvouletou dcerku Emmu, pro kterou se snaží být nejlepší, zemřela ji matka a nyní bydlí se svou milovanou babičkou, která na tom po zdravotní stránce není moc dobře. 

Mimo jiné má Emoni slabost ještě pro jednu věc a tou je vaření. Její dokonalé kombinace chutí si všichni zamilují na první ochutnání. Když se na škole, kam Emoni chodí vyhlásí otevření kurzu vaření, který je zakončený stáží v nádherném Španělsku, ví přesně, kterým směrem v životě se chce vydat. Bude to mít jednoduché? 

Se špetkou skořice  je velmi netradiční YA příběh, který vás naláká svou nádherně barevnou obálkou. 

Kniha je rozdělena na 3 části, přičemž na začátku každé z nich je Emonin jednoduchý recept, který si každý může připravit doma při čtení.

Příběh plyne opravdu rychle a přečtete ho jedním dechem. Kniha obsahuje opravdu krátké kapitoly (max. 1 až 2 strany) a někdy mi přišlo, že jsem kratší kapitolu snad nikdy v ničem jiném nečetla. Některé věci v knize by možná mohli být rozebrány hlouběji, ale jinak je to příjemný, čtivý příběh a Emoni je sympatickou hlavní postavou. 

Hodnocení: ★★★★ (dávám 4 hvězdičky za oslovení ¨Holčičko¨ - místo toho aby Emoni nazývala svou dceru jménem, jí říkala Holčičko)

2 komentáře:

Za každý komentář děkuji! ♥

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS